©   Oost—Nederlands

      Symfonieorkest

 

 

Het Oost-Nederlands Symfonieorkest (ONSO) is een regionaal orkest. De leden zijn professioneel geschoolde musici, vakstudenten en vergevorderde amateurs. Het Oost-Nederlands Symfonieorkest staat sinds 2008 onder leiding van dirigent Jeppe Moulijn.


Het repertoire omvat symfonische composities uit de Baroktijd tot de hedendaagse muziek, geschikt voor een niet te groot orkest. Een eigen avondvullend concert-programma bevat ook één of meer stukken voor een solist(e), begeleid door het orkest. Het ONSO heeft in de loop der jaren vele succesvolle, uitverkochte concerten gegeven met o.a. als solist Christiaan Kuyvenhoven (pianist), André Kerver (klarinet) en Emmy Verhey (viool).                   

Het ONSO begeleidt ook koren en verzorgt optredens in instellingen of voor bedrijven.

Een uitstapje naar een totaal ander repertoire behoort ook tot onze mogelijkheden. Zoals in het najaar van 2008. Het ONSO heeft toen meegewerkt aan het “Golden Sounds” project: “Pop meets Classic” in Hengelo. Een avondvullend programma waar een mix van popsongs en klassieke aria’s ten gehore werd gebracht.

 

Oost-Nederlands Symfonieorkest op reis.

 

Zo nu en dan op tournee gaan is inspirerend en teamversterkend. In de herfst van 2011 werd een concertreist naar Berlijn gemaakt, met het Concertkoor Immanuel uit Kampen. In de Berliner Philharmonie en de Nicolaikirche in Potsdam is gezamenlijk de ‘Elias’ van Mendelssohn uitgevoerd, onder leiding van Harrie Poulssen.

 

In de herfst van 2007 werd ook een concertreis naar Duitsland gemaakt met de Concertkoor Immanuel, waarbij in de barokbasilieken van Ottobeuren en Weingarten Händel’s Messiah is uitgevoerd, in een bewerking van Mozart.

 

In 2000 beleefde het orkest een eigen concertreis onder leiding van de toenmalige dirigent Carl Brainich in een serie van drie concerten in Praag en omgeving.

 

Bij het afscheidsconcert van de organist en koordirigent Klaas Jan Mulder in het Concertgebouw te Amsterdam in het voorjaar van 2001, verzorgde het TKo de begeleiding.

 

Het Kampens koor, COV Immanuel, gedirigeerd door Klaas Jan Mulder, werd in 1997 begeleid door het ONSO op een tournee naar Weimar, Leipzig en Dresden.

 

In de tachtiger jaren van de vorige eeuw is het ONSO naar Gent, Antwerpen en - samen met een Middelburgs koor - naar Parijs geweest, waar de Johannes Passion van Johann Sebastian Bach werd uitgevoerd in de Notre Dame.

 

 

Van Clavecimbel Ensemble

tot

Oost-Nederlands Symfonieorkest

 

Het Oost-Nederlands Symfonieorkest (ONSO) vindt haar oorsprong halverwege de vorige eeuw. Het is in de loop der jaren uitgegroeid van een klein strijkorkest tot een symfonieorkest. In de begintijd werd voornamelijk barokmuziek gespeeld, met de groei van het orkest is ook het repertoire uitgebreid. De eigen aard van het Oost-Nederlands Symfonieorkest komt voort uit de ontstaansgeschiedenis van het orkest.

 

In de dertiger jaren is het orkest opgericht door Klaas de Rook onder de naam “Twents Kamerorkest” en groeide van Twents Philharmonisch Orkest, naar Overijssels Philharmonisch Orkest. Toen het Overijssels Philharmonisch Orkest in 1954 een beroepsorkest werd, hebben veel leden het orkest verlaten. Mevrouw Ans de Rook-van Leeuwen, de echtgenote van Klaas de Rook, verzamelde bij haar thuis enkelen van hen om zich heen om kamermuziek te maken onder haar leiding. Zij dirigeerde van achter haar clavecimbel dit kleine muziekgezelschap van zeven mensen. Het enthousiasme was groot en zo werd in 1954 besloten  door te gaan en op te treden als strijkersensemble onder de naam  Twents Clavecimbel Ensemble.

Mevrouw de Rook was, behalve dirigent van het Twents Clavecimbel Ensemble, ook dirigent van het Twents Vrouwenkoor. Voor de uitvoering –met begeleiding door het TCE– van het Stabat Mater van Pergolesi bleek het wenselijk het strijkorkest te vergroten en zodoende speelden er toen weer musici mee van het Overijssels Philharmonisch Orkest.

 

Na Ans de Rook stond het Twents Clavecimbel Ensemble onder leiding van Alphons Gaalman. Er werden blazers aangetrokken en het orkest breidde zich zodanig uit dat het tijd werd de naam te wijzigen, ook al omdat het Clavecimbel verdween. De barokmuziek raakte wat op de achtergrond en muziek uit andere periodes kwam ook op de lessenaar.

In juni 1986 werd de naam van het orkest veranderd in “Twents Kamerorkest”.

Na Alphons Gaalman heeft het orkest tot eind 2007 onder leiding gestaan van achtereen-volgens: Bernard Burger, Tajiro Iimori, Lex Oosthoek en Carl Brainich. Vanaf 2008 is Jeppe Moulijn de dirigent.

 

Met name de laatste paar jaren is het orkest verder uitgebreid, met als gevolg dat de naam “Twents Kamerorkest” de lading niet meer dekte.

Met ingang van 1 september 2011 is de naam veranderd in

“Oost-Nederlands Symfonieorkest”.

 

 

Homepage

Over ons

Dirigent

Concertagenda

Lid worden

Voor Koren

Bestuur

Contact

Orkestleden

Repertoire

Links